هر نوع سرطانی قابل پیشگیری نیست؛ اما، میدانیم که میتوانیم از طریق انتخاب سبک زندگی از بسیاری از سرطانها پیشگیری کنیم. به گفته سازمان بهداشت جهانی، حداقلیک سوم از سرطانهای رایج از طریق رژیم غذایی سالم، حفظ وزن مناسب و انجام فعالیت بدنی قابل پیشگیری هستند. ریسک فاکتورهایی که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، عبارتند از:
- سیگار کشیدن
مصرف دخانیات بزرگترین عامل قابل پیشگیری سرطان است و ترک سیگار یکی از بهترین راهکارهایی است که میتوانیم برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهیم. استفاده از تنباکو باعث حدود 15 نوع مختلف سرطان از جمله سرطانهای دهان، ریه، کبد، معده، روده و تخمدان و همچنین، برخی از انواع سرطان خون میشود. ترک سیگار در هر سنی میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند، امید به زندگی شما را افزایش دهد و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
- الکل
الکل به شدت با افزایش خطر ابتلا به چندین سرطان مرتبط است. با کاهش و محدود کردن میزان نوشیدن الکل، میتوانید خطر ابتلا به سرطانهای دهان، حلق، حنجره، مری، روده و سینه و همچنین، احتمال خطر ابتلا به سرطانهای کبد و روده را کاهش دهید.
- فعالیت بدنی
حفظ وزن سالم و افزودن فعالیت بدنی به بخشی از زندگی روزمره میتواند به کاهش خطر ابتلا به چندین سرطان از جمله سرطان مثانه، سینه، روده بزرگ، آندومتر، مری، کلیه و معده کمک کند.
- اشعه ماوراء بنفش
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید را تعدیل کنید و از تختهای برنزه کننده و سولاریوم برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست خودداری کنید. زیر سایه ماندن، پوشاندن پوست و پرهیز از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید راههایی برای کمک به محافظت از خود هستند.
- خطرات محل کار
برخی از افراد به دلیل کاری که انجام میدهند در خطر قرار گرفتن در معرض یک ماده سرطان زا هستند. برای مثال، مشخص شده است که کارگران صنعت رنگسازی شیمیایی بیشتر از حد معمول سرطان مثانه دارند. آزبست یک عامل شناخته شده سرطان در محل کار است – به ویژه سرطانی به نام مزوتلیوما، که معمولاً سطح ریهها را تحت تأثیر قرار میدهد. در این مورد، آزبست نه تنها در محل کار وجود دارد، بلکه میتواند در خانهها و ساختمانهای قدیمی نیز یافت شود.
- واکسیناسیون
تخمین زده میشود که عفونتهای مزمن (که معمولاً توسط ویروسها ایجاد میشوند) عامل تقریباً 16 درصد از کل سرطانها در سطح جهان باشند. برخی از رایجترین انواع سرطانها مانند سرطانهای کبد، دهانه رحم و معده به ترتیب با عفونتهای ویروس هپاتیت B (HBV)، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H، پیلوری) مرتبط هستند. امروزه واکسنهای ایمن و مؤثری علیه HBV و HPV وجود دارد که میتواند به محافظت در برابر سرطانهای مرتبط با عفونت سرطانهای کبد و دهانه رحم کمک کند.
در دست داشتن اطلاعات دقیق و افزایش آگاهی و دانش در مورد سرطان میتواند به همه ما قدرت دهد که علائم هشدار دهنده اولیه را بشناسیم، انتخابهای آگاهانهای در مورد سلامت خود داشته باشیم و با ترسها و تصورات نادرست خود در مورد سرطان مقابله کنیم: