درمان سرطان پستان
سرطان پستان و وضعیت بیماران مبتلا با دکتر پیام آزاده، متخصص انکولوژی به گفتوگو نشستیم. او با اشاره به وضعیت زنان دچار بیماری سرطان پستان در ایران بیان کرد: وضعیت این بیماران بستگی به مرحله بیماریشان دارد. اگر با روشهای غربالگری یا معاینه توسط خود زنان، غده سرطانی زودتر پیدا شود. با جراحی، شیمیدرمانی های جدی، پرتودرمانی و هورموندرمانی، در اکثر موارد با حفظ پستان خوب میشوند. در مراحل انتهایی یعنی اگر بیماری به نقاط دیگر هم سرایت کرده باشد. با پیشرفت علم بیماری کنترل میشود. امکان حفظ بقا برای سالیان سال وجود دارد. به همین دلیل وضعیت سرطان پستان خصوصاً در چند سال اخیر در کشور خیلی خوب شده است .عمر متوسط بیماران سرطان پستان نسبت به سایر سرطانها بیشتر است.
دلایل ابتلا به سرطان پستان
آزاده تصریح کرد: عامل ایجاد سرطان پستان، عمدتاً افزایش سن است . هرچه سن بالاتر میرود، احتمال بروز سرطان پستان بیشتر میشود. به جز افزایش سن، مصرف هورمون مهمترین فاکتور خطر است. سیگار و ژنتیک نیز تأثیرگذار است. اگر کسی در خانواده پیش از یائسگی سرطان پستان بگیرد. احتمال اینکه دختر یا خواهر او نیز دچار این بیماری بشود. زیاد است. به همین دلیل در این موارد باید بیشتر مراقب باشند و غربالگری انجام دهند. در مسئله هورمونها هرچه خانمی بیشتر در معرض هورمونهای زنانه باشد، احتمال بروز سرطان پستان در او بیشتر است.
خودتان را معاینه کنید
این متخصص انکولوژی ادامه داد: به خانمها پیشنهاد میکنم که حداقل ماهی یکبار و چند روز پس از اتمام قاعدگیشان پستانهای خود را در حمام معاینه کنند. سالی یکبار پزشک یا مامایی که به معاینه سرطان پستان وارد است. آنها را معاینه کند و این کار را حداکثر از 30 سالگی شروع کنند. من بیشتر روی پیداکردن سرطان پستان به صورت معاینه تأکید دارم.زیرا ثابت نشده است که ماموگرافی در کشورهایی مانند ایران منجر به افزایش بقا در سرطان پستان شود. اگر کسی واقعاً بخواهد ماموگرافی انجام دهد. پیشنهاد دنیا این است که بین 40 تا 50 سال هر یک یا دو سال یکبار ماموگرافی شود . سپس تا 70 سالگی ادامه دهند البته این روش بسیار محل تردید است.
امروزه در اکثر موارد میتوان پستان را حفظ کرد
آزاده افزود: امروزه با توجه به وجود شیمیدرمانی قبل از عمل و درمانهای هدفمند قبل از عمل، در اکثر موارد میتوان پستان را حفظ کرد. خوشبختانه در چند سال اخیر در تمام مراکز دانشگاهی تهران، فوقتخصص سرطان پستان وجود دارد.اما از سایر شهرستانها اطلاع دقیقی ندارم. اکثر جراحها در زمینه حفظ پستان بسیار باتجربه شدهاند.
او تأکید کرد: کسانی هم که پستانشان را از دست میدهند. در اکثر موارد کاندید گذاشتن پروتز طبیعی (متشکل از عضلات و چربیهای بدن) یا مصنوعی میشوند. در این موارد وضعیت روحی به خوبی حفظ میشود، اما واقعیت این است که اگر خانمی پستانش را از دست دهد، از نظر روحی افت پیدا میکند. پیشنهاد میکنم که این خانمها کاندید بازسازی شوند. هزینه بازسازی خیلی زیاد نیست؛ بهویژه در افراد جوانتر، مقرون به صرفهتر است. اگر نیازی به رادیوتراپی و پرتودرمانی نداشته باشند. پیشنهاد میکنم در همان عملی که پستان برداشته میشود، عمل بازسازی هم صورت پذیرد. ما جراحهای زبردستی در این زمینه داریم. در مواردی که بافت سرطانی از بافت خود پستان بزرگتر باشد. میتوان با شیمیدرمانی، آن توده را کوچک کرد و حفظ پستان را داشته باشیم و به همین دلیل اکثر جراحیها به صورت جراحی حفظ پستان انجام میشود.
این متخصص انکولوژی معتقد است که مهمترین کار برای بازگشت روحیه زنانی که پستانشان را برداشتهاند. بازسازی پستان است. مراجعه به روانکاو و روانپزشک به افراد مبتلا به بیماری کمک میکند، اما مؤثرترین کار بازسازی است.